Ta sycąca zupa fasolowa z jarmużem to moja luźna inspiracja toskańską ribollitą, a więc jeśli mamy ochotę możemy ją na koniec oprószyć parmezanem i tak właśnie podać, nie jest to jednak konieczne. Ważne by przyprawić ją świeżym rozmarynem, myślę że to jest kluczowe by nabrała śródziemnomorskiego klimatu. Zdarza mi się także dodawać do niej dwa razy więcej pomidorów i też jest świetna. Spróbujcie sami co Wam odpowiada 🙂
Składniki:
- ok 300 g suchej fasoli
- 6 ziemniaków
- 2 litry wywaru warzywnego ( jeśli nie mamy możemy użyć dobrej jakościowo kostki warzywnej)
- 2 marchewki
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 2 szklanki jarmużu
- 2 ząbki czosnku
- rozmaryn, sól ( parmezan opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc. Rano odlewamy wodę z fasoli, jeszcze raz zalewamy i gotujemy przez około 1 godzinę.
- Do garnka wlewamy rosół warzywny. Fasolowa powstaje najczęściej gdy rosół zostanie mi z poprzedniego dnia, często także mrożę resztki wywaru warzywnego, by mieć na takie właśnie okazje. Do rosołu dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, oraz pokrojoną w talarki marchew . Warzywa gotujemy w wywarze około 20 minut. Dodajemy ugotowaną wcześniej fasolę
- Następnie wrzucamy do niej świeży rozmaryn oraz jarmuż i gotujemy kilka minut.
- Pomidory odsączamy z puszki, karmelizujemy je na suchej patelni. Gdy pomidory zaczną się delikatnie przypalać obracamy je. Następnie podlewamy patelnię, niewielką ilością zupy zeskrobujemy przypalenie i dodajemy do zupy. Na oleju podsmażamy pokrojone w plastry 2 ząbki czosnku, gdy zaczną się rumienić wrzucamy je do garnka.Do zupy dodajemy także resztę zalewy z pomidorów. Jeśli potrzeba dosalamy zupę.