Ożyłam, poczułam wiosnę, ciepły wiatr we włosach. Zima pewnie jeszcze czai się jeszcze za rogiem, ale wiosenny optymizm popchnął mnie do biegania i warzywnej zupy:)
- 1 brokuł
- 1 por
- 1 mała cebula
- 5 łodyg selera naciowego
- 2 duże ziemniaki
- 250 g pieczarek
- sól, kolorowy pieprz
- oliwa z oliwek
- czubrica
- Cebulę obieramy i ziemniaki a resztę warzyw myjemy.
- Cebulę i por kroimy w krążki i podsmażamy na oliwie , przekładamy do garnka. Na patelnię wrzucamy także pokrojony seler naciowy i chwile go przesmażamy a następnie przekałdamy do garnka.
- Do warzyw w garnku dodajemy także pokrojone ziemniaki oraz brokuł. Warzywa zalewamy 3-4 szklankami wody, solimy i gotujemy ok 25 minut.
- Gdy warzywa będą miękkie, zupę ściągamy z gazu i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia i rozdrabniamy blenderem. Doprawiamy do smaku sola, pieprzem kolorowym i czubricą.
- Pieczarki kroimy i podsmażamy na oliwie z dodatkiem soli i pieprzu.
- Zupkę podajemy z pieczarkami , świeżo zmielonym pieprzem, a jeśli chcemy by była jeszcze bardziej sycąca z grzankami.
Comments
Lubię zupy z brokuła ;D
apetycznie wygląda i do tego wspaniale na zupę bezglutenową się nadaje :), pytanie co to jest czubrica?
Author
Czubrica to przyprawa, bardzo lubię dodawać ją do zup! ( jak gdzieś przeczytałam – inaczej Cząber Górski)
został mi jeszcze jeden brokuł z ostatnich zakupów więc dzisiaj wiem co na obiad będzie dzięki za inspiracje 🙂
Zrobilam ja tylko z sola i pieprzem bez innych przypraw. Plus zielona pietruszka. Znakomita wyszla;) moj chlop kujawiak miesozerca rowniez sie nia zajadal;)
Polecam przepis