Zupa krem z pieczarek

Krem z pieczarek to jedna z ulubionych zup mojego męża, jego osobiste comfort food, a więc poprzeczka została postawiona wysoko. Jeśli jednak chodzi o zupy, szczególnie te w formie kremu stawiam najczęściej na prostotę, jak najmniej składników, składniki dobrej jakości. Myślę, że i tutaj to podejście się sprawdziło. Zupa jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu.

Składniki:

  • 1 kg pieczarek
  • 6 średniej wielkości ziemniaków
  • 2 małe marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 75 g masła
  • rozmaryn (najlepiej świeży), sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • olej
  • do podania: grzanki (chleb + masło)

Przygotowanie:

  • Myjemy wszystkie warzywa, a ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler także obieramy. Wszystkie warzywa kroimy także według upodobań, później i tak wszystko zblendujemy.
  • Na patelni rozgrzewamy olej, następnie wrzucamy pieczarki, solimy i podsmażamy. Gdy z pieczarek wyparuje woda , dodajemy do nich warzywa i także je podsmażamy najlepiej na złoto.
  • Przerzucamy wszystko do garnka, zalewamy wodą ok 1,2 ; 1,5 litra zależy to od naszych preferencji jak gęstą zupę lubimy. Dodajemy ziemniaki, świeży rozmaryn( ewentualnie suszony), sól do smaku, pieprz i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie.
  • Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, rozdrabniamy je używając blendera. Na sam koniec dodajemy masło do gorącej zupy, mieszamy zupę żeby się rozpuściło.
  • Aby przygotować grzanki, kroimy w kostkę czerstwy chleb. Podrumieniamy go na suchej patelni a następnie dodajemy masło , tak by wchłonęło w grzanki.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.