Krem z pieczarek to jedna z ulubionych zup mojego męża, jego osobiste comfort food, a więc poprzeczka została postawiona wysoko. Jeśli jednak chodzi o zupy, szczególnie te w formie kremu stawiam najczęściej na prostotę, jak najmniej składników, składniki dobrej jakości. Myślę, że i tutaj to podejście się sprawdziło. Zupa jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu.

Składniki:
- 1 kg pieczarek
- 6 średniej wielkości ziemniaków
- 2 małe marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 75 g masła
- rozmaryn (najlepiej świeży), sól, pieprz, zioła prowansalskie
- olej
- do podania: grzanki (chleb + masło)

Przygotowanie:
- Myjemy wszystkie warzywa, a ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler także obieramy. Wszystkie warzywa kroimy także według upodobań, później i tak wszystko zblendujemy.
- Na patelni rozgrzewamy olej, następnie wrzucamy pieczarki, solimy i podsmażamy. Gdy z pieczarek wyparuje woda , dodajemy do nich warzywa i także je podsmażamy najlepiej na złoto.
- Przerzucamy wszystko do garnka, zalewamy wodą ok 1,2 ; 1,5 litra zależy to od naszych preferencji jak gęstą zupę lubimy. Dodajemy ziemniaki, świeży rozmaryn( ewentualnie suszony), sól do smaku, pieprz i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie.
- Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, rozdrabniamy je używając blendera. Na sam koniec dodajemy masło do gorącej zupy, mieszamy zupę żeby się rozpuściło.
- Aby przygotować grzanki, kroimy w kostkę czerstwy chleb. Podrumieniamy go na suchej patelni a następnie dodajemy masło , tak by wchłonęło w grzanki.