Zupa krem z zielonego groszku z mleczkiem kokosowym i mulami

Bardzo lubię połączenie mleczka kokosowego i owoców morza. Myślę, że i w tym wypadku sprawdza się bardzo dobrze. Kremowi z groszku dodaje tego czegoś! Jeśli chcemy by nasza zupka była vegańska pomijamy w samej zupie masło, a zamiast muli przygotowujemy do zupy przyprawione czosnkiem grzaneczki, lub prażony słonecznik i pestki dyni. Opcja z grzankami jest także dla tych z Was którzy nie koniecznie lubią owoce morza 🙂

Składniki:

  • 450 g mrożonego groszku
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • ok. 150 g muli
  • 1/2 ząbka czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 1   łyżka masła
  • zioła prowansalskie
  • przyprawa z suszonymi pomidorami
  • sól

Przygotowanie:

  1. Groszek wrzucamy do gotującej się, osolonej wody, woda powinna tylko troszkę go przygrywać. Gotujemy go ok 25 minut.
  2. Gdy groszek się ugotuje dodajemy do niego mleczko kokosowe, masło, zioła prowansalskie doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z kuchenki. Zostawiamy do przestygnięcia a następnie blendujemy.
  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę wrzucamy na nią rozdrobniony czosnek i mule, wszystko przyprawiamy solą i przyprawą z suszonymi pomidorami. Smażymy kilka minut.
  4. Zupkę  podajemy z mulami, możemy dodać  do nich także grzaneczki. Smacznego!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.