Bardzo lubię połączenie mleczka kokosowego i owoców morza. Myślę, że i w tym wypadku sprawdza się bardzo dobrze. Kremowi z groszku dodaje tego czegoś! Jeśli chcemy by nasza zupka była vegańska pomijamy w samej zupie masło, a zamiast muli przygotowujemy do zupy przyprawione czosnkiem grzaneczki, lub prażony słonecznik i pestki dyni. Opcja z grzankami jest także dla tych z Was którzy nie koniecznie lubią owoce morza 🙂
Składniki:
- 450 g mrożonego groszku
- 1 puszka mleczka kokosowego
- ok. 150 g muli
- 1/2 ząbka czosnku
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka masła
- zioła prowansalskie
- przyprawa z suszonymi pomidorami
- sól
Przygotowanie:
- Groszek wrzucamy do gotującej się, osolonej wody, woda powinna tylko troszkę go przygrywać. Gotujemy go ok 25 minut.
- Gdy groszek się ugotuje dodajemy do niego mleczko kokosowe, masło, zioła prowansalskie doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z kuchenki. Zostawiamy do przestygnięcia a następnie blendujemy.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę wrzucamy na nią rozdrobniony czosnek i mule, wszystko przyprawiamy solą i przyprawą z suszonymi pomidorami. Smażymy kilka minut.
- Zupkę podajemy z mulami, możemy dodać do nich także grzaneczki. Smacznego!