Zupa miso z pieczarkami i jajkiem

Ta bardzo prosta i efektowna zupka to specjalność mojego męża. Miso to jedna z moich ulubionych zup, a mój mąż radzi sobie z jej przygotowaniem po mistrzowsku. Dziś wersja pieczarkowa i oczywiście przepis mojej drugiej połowy 🙂 Zapraszam do gotowania:)

Składniki:

  • 2 łodygi selera naciowego
  • mały kawałek korzenia selera
  • 1 mała marchewka
  • 10 pieczarek
  • garść mieszanki chińskich  grzybów
  • garść wodorostów wakame
  • 150 g pasty miso
  • sos rybny
  • sos sojowy
  • 6 jajek
  • oliwa z oliwek

 

 

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlewamy odrobinę oliwy z oliwek na której podsmażamy pokrojony w talarki seler naciowy, korzeń selera i marchewkę, po chwili dodajemy pieczarki pokrojone w ćwiartki/ lub plastry, smażymy. Doprawiamy  sosem sojowym.
  2. Następnie gotujemy wodę i zalewamy wrzątkiem chińskie grzyby, odstawiamy do namoczenia. Jak pieczarki puszczą sok i zmiękną zalewamy wodą (może być wrzątek – wtedy skróci nam się czas gotowania zupy). Do wywaru dodajemy  sos sojowy, odrobinę sosu rybnego, chińskie grzyby oraz wodorosty wakame.
  3. W międzyczasie gotujemy jajka na twardo.
  4. Gdy bulion się zagotuje  dodajemy pastę miso i sprawdzamy czy nie trzeba dodać sosu sojowego do smaku. Zupę można przyprawić chilli/jalapeno jeśli ktoś lubi ostrzejszą kuchnię. Miso podajemy z ugotowanym jajem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.