Bakłażan zapiekany z serem feta, pomidorem i wędzoną polędwicą

Gdy przychodzi czas na lekkie wakacyjne jedzenie , jestem na prawdę szczęśliwa. Dzisiaj mała próbka cudnej letniej zapiekanki.  Zapiekany bakłażan to świetna przystawka na ciepło i na zimno, super kolacja , oraz dodatek do grilla. Zamiast fety możemy tutaj użyć mozzarelli lub innego ulubionego sera.

baklazan-zapiekany-z-pomidorem,-feta-i-poledwica-wedzona-4

Składniki:

  • 1 średniej wielkości bakłażan
  • 2 małe pomidory
  • 2/3 kostki sera feta
  • 6 plasterków wędzonej polędwicy wieprzowej
  • kilka oliwek
  • bazylia
  • oliwa, sól, pieprz

baklazan-zapiekany-z-pomidorem,-feta-i-poledwica-wedzona-5

Przygotowanie:

  1. Bakłażana myjemy , kroimy w grube plastry , solimy obficie z obu stron i pozostawiamy z solą na około 45 minut. Gdy bakłażan puści soki, wycieramy go dokładnie papierowym ręcznikiem. Jest to ważny etap w przygotowaniu bakłażana, dzięki niemu bakłażan nie będzie gorzki.
  2. Krążki bakłażana układamy w żaroodpornym naczyniu, na każdym plastrze bakłażana układamy plasterek pomidora, fety oraz wędzonej polędwicy wieprzowej. Całość polewamy oliwą z oliwek, pieprzymy kolorowym pieprzem, wrzucamy kilka oliwek i zapiekamy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczemy dekorujemy świeżą bazylią.

baklazan-zapiekany-z-pomidorem,-feta-i-poledwica-wedzona-6

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *