Gdy przychodzi czas na lekkie wakacyjne jedzenie , jestem na prawdę szczęśliwa. Dzisiaj mała próbka cudnej letniej zapiekanki. Zapiekany bakłażan to świetna przystawka na ciepło i na zimno, super kolacja , oraz dodatek do grilla. Zamiast fety możemy tutaj użyć mozzarelli lub innego ulubionego sera.
Składniki:
- 1 średniej wielkości bakłażan
- 2 małe pomidory
- 2/3 kostki sera feta
- 6 plasterków wędzonej polędwicy wieprzowej
- kilka oliwek
- bazylia
- oliwa, sól, pieprz
Przygotowanie:
- Bakłażana myjemy , kroimy w grube plastry , solimy obficie z obu stron i pozostawiamy z solą na około 45 minut. Gdy bakłażan puści soki, wycieramy go dokładnie papierowym ręcznikiem. Jest to ważny etap w przygotowaniu bakłażana, dzięki niemu bakłażan nie będzie gorzki.
- Krążki bakłażana układamy w żaroodpornym naczyniu, na każdym plastrze bakłażana układamy plasterek pomidora, fety oraz wędzonej polędwicy wieprzowej. Całość polewamy oliwą z oliwek, pieprzymy kolorowym pieprzem, wrzucamy kilka oliwek i zapiekamy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczemy dekorujemy świeżą bazylią.
Comments
ja przepadam za takimi zakaaskami na jeden kęs ;)) idealne na lato !
jak tylko je zobaczyłam, to zgłodniałam 🙂
Ależ się zrobiłam głodna na ten widok 🙂
świetne 🙂