Błyskawiczne curry z dorszem

Uwielbiam curry z wielu powodów! Ten zapach, bogactwo smaków, charakter! Gdy do tego wszystkiego potrawę da się przygotować na prawdę błyskawicznie, jestem w siódmym niebie. blyskawiczne-curry-z-dorszem-2

Składniki:

  • 350 g polędwicy z dorsza
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula lub 2 szalotki
  • 1 łyżka zielonej tajskiej pasty curry
  • sos sojowy do smaku
  • 2 łyżeczki mielonej trawy cytrynowej
  • 1 liść kaffiru
  • 2 garście świeżej kolendry
  • oliwa z oliwek

blyskawiczne-curry-z-dorszem-4

 

Przygotowanie:

  1. przygotowanie tego curry jest na prawdę bardzo proste i błyskawiczne. Warto mieć pod ręka taki przepis:) Cebule lub szalotki kroimy w kostkę , a pieczarki w plasterki. Cebule podsmażamy  na oliwie, po 5 minutach dodajemy do niej pieczarki pokrojone w plasterki , wszystko dusimy kolejnych 5 minut.
  2. Do warzyw dodajemy 2/3 szklanki wody i mleczko kokosowe.Całość doprawiamy curry, trawa cytrynową, liściem kaffiru oraz sosem sojowym.
  3. Gdy potrawka zacznie wrzeć, dodajemy do niej pokrojonego w plastry dorsza. dorsza gotujemy w mleczku kokosowym około 7 minut.
  4. Curry z dorszem podajemy ze świeżą kolendrą, możemy podać je z ryżem, jest wtedy bardziej sycące. jeśli lubimy pikantne potrawy możemy dodać do potrawki więcej pasty curry lub pikantna papryczkę.

blyskawiczne-curry-z-dorszem-7

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.