Uwielbiam curry z wielu powodów! Ten zapach, bogactwo smaków, charakter! Gdy do tego wszystkiego potrawę da się przygotować na prawdę błyskawicznie, jestem w siódmym niebie.
Składniki:
- 350 g polędwicy z dorsza
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 300 g pieczarek
- 1 cebula lub 2 szalotki
- 1 łyżka zielonej tajskiej pasty curry
- sos sojowy do smaku
- 2 łyżeczki mielonej trawy cytrynowej
- 1 liść kaffiru
- 2 garście świeżej kolendry
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- przygotowanie tego curry jest na prawdę bardzo proste i błyskawiczne. Warto mieć pod ręka taki przepis:) Cebule lub szalotki kroimy w kostkę , a pieczarki w plasterki. Cebule podsmażamy na oliwie, po 5 minutach dodajemy do niej pieczarki pokrojone w plasterki , wszystko dusimy kolejnych 5 minut.
- Do warzyw dodajemy 2/3 szklanki wody i mleczko kokosowe.Całość doprawiamy curry, trawa cytrynową, liściem kaffiru oraz sosem sojowym.
- Gdy potrawka zacznie wrzeć, dodajemy do niej pokrojonego w plastry dorsza. dorsza gotujemy w mleczku kokosowym około 7 minut.
- Curry z dorszem podajemy ze świeżą kolendrą, możemy podać je z ryżem, jest wtedy bardziej sycące. jeśli lubimy pikantne potrawy możemy dodać do potrawki więcej pasty curry lub pikantna papryczkę.