Ciasto z jabłkami na ksylitolu

Dostałam trochę pysznych jabłek od sąsiadki. Bardzo doceniam te drobne gesty. Dodają mi otuchy w trudnych chwilach, wiem, wtedy że Świat tylko bywa zły, tylko bywa trudny… że dobro usilnie przedziera się jak może przez marazm . Potem piekę ciasto, wdycham piękną jesień, górskie widoki i powietrze i troszeczkę mi lepiej. Dla otuchy wrzucam wam ciacho, częstujcie się 🙂

Składniki:

spód

  • 150 g mąki
  • 100 g ciepłego masła
  • 1 jajko
  • 20 g drożdży
  • 2 łyżki ksylitolu

kruszonka

  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • 1/2 szklanki mąki
  • 100 g zimnego masła

nadzienie

  • 6 dużych jabłek
  • 1 -2 łyżeczki cynamonu
  • 1-2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

Przygotowanie:

  1. W misce zagniatamy ciasto: masło, mąkę, cukier, jajo i drożdże. odstawiamy je w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na około 1 do 1,5 godziny tak by podrosło.
  2. Gdy ciasto podrasta jabłka myjemy, obieramy i wrzucamy na patelnię. Dodajemy do nich cynamon, cukier z prawdziwą wanilią i dusimy około 10-15 minut.
  3. Aby przygotować kruszonkę do miski wrzucamy ksylitol i mąkę które mieszamy. Dodajemy do nich pokrojone zimne masło. Zacieramy ją palcami.
  4. Formę do pieczenia wielkości ok 17 na 30 cm wykładamy papierem do pieczenia, dno wylepiamy ciastem z dodatkiem drożdży, nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 200 stopni.
  5. Po 10 minutach na spód przekładamy jabłka z cynamonem a na nich kruszonkę. Całość pieczemy jeszcze około 30 minut w 200 stopniach.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.