Uwielbiam klimat tego jesiennego deseru, szczypta nonszalancji i mnóstwo rozkoszy podczas jedzenia, a jaki zapach podczas pieczenia:) Crumble po prostu nie może się znudzić i spowszednieć! za każdym razem zachwyca mnie na nowo nie tylko smakiem ale i prostotą.
Składniki:
- 2 duże jabłka
- 3 gruszki
- 1 szklanka mrożonych jeżyn
- 7 łyżek cukru pudru
- 10 łyżek maki krupczatki
- 50 g masła
- 1/2 strąka wanilii
- 4 łyżki płatków migdałów
Przygotowanie:
- Jabłka i gruszki myjemy i obieramy ze skórki, oraz kroimy w kostkę. Jeżyny rozmrażamy. Wszystkie owoce mieszamy,układamy w żaroodpornym naczyniu i posypujemy 2 łyżeczkami cukru pudru.
- Wanilię nacinamy i wyskrobujemy nożem nasiona, dodajemy je do owoców.
- Nastepnie przygotowujemy kruszonkę. Łączymy cukier puder z krupczatką, dodajemy masło i zacieramy palcami. Kruszonką posypujemy owoce.
- Crumble wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 8 minut, wyciągamy posypujemy migdałami i pieczemy kolejnych 8-9 minut. Deser jest pyszny na ciepło i zimno 🙂 Miła powstać do niego sos waniliowy , ale nie zdążyłam.
Comments
jeżyny! tęsknie za latem…
Ten deser wygląda rewelacynie. Z chęcią bym go teraz zjadła 🙂