Naleśniki to u nas potrawa top 3 ostatnich kilku miesięcy. Wypróbowane w wielu różnych konfiguracjach, gościły na naszych talerzach całe lato, teraz gdy powoli wita nas już jesień nie chcą odpuścić. Te zasługują na specjalną uwagę, uwierzcie mi! Lub spróbujcie do czego oczywiście gorąco zachęcam.
Składniki:
ciasto naleśnikowe
- 2 szklanki mleka ( ja używam 3,2 %)
- 1 duże jajko
- 1 szklanka maki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju rzepakowego plus olej do smażenia
nadzienie
- 250 g sera białego półtłustego
- dobry homogenizowany serek waniliowy (np. rolmlecz)
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią ( jeśli nie mamy można pominąć)
- 2 łyżki ksylitolu ( lub cukru)
- 1 duża brzoskwinia
Przygotowanie:
- Mleko i jajko miksujemy , do płynnych składników dodajemy mąkę i kakao nadal miksujemy . Na sam koniec wlewamy do masy olej i odstawiamy na około 20 minut.
- Patelnię smarujemy olejem za pomocą pędzla i smażymy na niej naleśniki z obu stron.
- Aby przygotować nadzienie łączymy rozdrobniony ser biały z serkiem homogenizowanym, ksylitolem i cukrem z prawdziwą wanilia , wszystko mieszamy.
- Naleśniki podajemy z masą serową i brzoskwiniami.
Comments
Jadłam kiedyś czekoladowe naleśniki, ale nie myślałam nigdy, żeby zrobić je samodzielnie w domu 🙂 Ksylitolu nigdy nie próbowałam, ale może warto to zmienić 😉