Po pudding i różne jego wariacje sięgam gdy w domu ” nie ma nic słodkiego”. Pudding z kaszy manny spokojnie można podać jako rozpustne, słodkie śniadanie, deser czy kolację. To bardzo dobra alternatywa dla budyni z torebki.
Składniki:
- 500 ml mleka 3,2%
- 6 łyżek kaszy manny błyskawicznej
- 3 łyżki ksylitolu
- 4 łyżki kakao
- mrożone maliny do ozdoby
Przygotowanie:
- Pół litra mleka doprowadzamy do wrzenia, możemy użyć do puddingu także innego np. kokosowego mleka. Mleko słodzimy ksylitolem , mieszamy aż cukier się rozpuści.
- Do gotującego mleko dodajemy także prze siane przez sitko kakao, dokładnie mieszamy by nie powstały grudki.
- Gdy kakao rozprowadzi się równomiernie dodajemy do garnka kasze manną. Wsypujemy ją po łyżce energicznie mieszając. Gotujemy masę 2-3 minutki cały czas mieszając.
- Przelewamy pudding do salaterek i ozdabiamy mrożonymi malinami lub/i orzechami. Podajemy na ciepło lub na zimno.