Czekoladowy pudding z kaszy manny

Po pudding i różne jego wariacje sięgam gdy w domu ” nie ma nic słodkiego”. Pudding z kaszy manny spokojnie można podać jako rozpustne, słodkie śniadanie, deser czy kolację. To bardzo dobra alternatywa dla budyni z torebki.

Składniki:

  • 500 ml mleka 3,2%
  • 6 łyżek kaszy manny błyskawicznej
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 4 łyżki kakao
  • mrożone maliny do ozdoby

Przygotowanie:

  1. Pół litra mleka doprowadzamy do wrzenia, możemy użyć do puddingu także innego np. kokosowego mleka. Mleko słodzimy ksylitolem , mieszamy aż cukier się rozpuści.
  2. Do gotującego mleko dodajemy także prze siane przez sitko kakao, dokładnie mieszamy by nie powstały grudki.
  3. Gdy kakao rozprowadzi się równomiernie dodajemy  do garnka kasze manną. Wsypujemy ją po łyżce energicznie mieszając. Gotujemy masę 2-3 minutki cały czas mieszając.
  4. Przelewamy pudding do salaterek i ozdabiamy mrożonymi malinami lub/i orzechami. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.