Karczek to ulubiony kąsek mojego męża w sezonie grillowym, wiedziałam zatem, że karczek zapieczony w sosie grzybowym może mu się spodobać. No i się udało! Co więcej smakował mnie zupełnie nie “karczkowej” istocie, mięso było miękkie i bardzo delikatne, może zmienię zdanie na temat karczku!
Składniki:
- ok 700 g karczku wieprzowego
- 350 ml śmietany 18 %
- 1 cebula
- 500 g grzybów leśnych ( np. podgrzybków)
- 3-4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Karczek kroimy na plastry, i delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Mięso solimy pieprzymy , dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek oraz pokrojony czosnek i odstawiamy na 30- 60 minut.
- Grzyby myjemy i kroimy w plasterki, cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę po 5-6 minutach dodajemy do niej grzyby, solimy i dusimy 15 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie do grzybów z cebulką dodajemy śmietanę , mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z kuchenki.
- Karczek układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy go sosem grzybowym. pieczemy go przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami.
Comments
wyborny 🙂 najsmaczniejszy ever 😀
Wygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam 🙂