Krokiety z kapustą i grzybami leśnymi

W okolicznych lasach mamy zatrzęsienie grzybów, no i oczywiście grzybiarzy. Ale jakimś cudem udało nam się znaleźć sporo maślaków na popołudniowym spacerze, w ogrodzie znalazłam jeszcze kapustę i nie mogłam tego wszystkiego nie wykorzystać. Wy również korzystajcie!

Krokiety z kapustą i leśnymi grzybami

Składniki:

naleśniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mleka 3,2 %
  • 3/4 szklanki wody gazowanej
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
  • sól

farsz

  • malutka główka kapusty, lub 1/2 większej
  • 0,5 kg grzybów leśnych ( u mnie maślaki)
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • olej

panierka:

  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki bułki tartej

Przygotowanie:

  1. Do większej miski wrzucamy mleko, wodę mąkę, jaja i sól ( około 1/3 łyżeczki) i za pomocą miksera lub trzepaczki łączymy składniki by powstało ciasto na naleśniki. Odstawiamy na 15 minut by odpoczęło. Po tym czasie smarujemy pędzelkiem patelnię do naleśników i smażymy je.
  2. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju z dodatkiem soli. Po chwili dodajemy poszatkowaną kapustę i wszystko dusimy. Gdy kapusta nieco zmięknie dodajemy pokrojone i oczyszczone grzyby, wszystko dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy masło, sól i pierz do smaku.
  3. Farsz zawijamy w naleśniki, każdego naleśnika obtaczamy w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej i smażymy.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.