Mało kto lubi poniedziałki, mnie jednak trudno jednoznacznie powiedzieć, że ich nie lubię. Często to własnie poniedziałek motywuje mnie by zrobić więcej. Nadrobić pracę na tyle by resztę tygodnia przeżyć na ile to możliwe bezboleśnie. Poniedziałki też dają pewien luz w kuchni, w poniedziałki można wszystko…., przed nami wspaniały tydzień:)
Składniki:
- 250 g makaronu
- 1 brokuł średniej wielkości
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 100 g sera z przerostem niebieskiej pleśni
- 300 ml śmietany 18 %
- 1 kulka sera mozzarella
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz, oliwa z oliwek
- bazylia
Przygotowanie:
- Ulubiony makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu w osolonej wodzie. gdy się ugotuje odcedzamy i skrapiamy oliwą.
- Brokułu kroimy na małe kawałki, na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy kilka minut brokuły. Dzięki takiej obróbce zachowają swój piękny kolor i chrupkość.
- na patelni lub w garnuszki roztapiamy łyżkę masła i dodajemy śmietanę, podgrzewamy. Po chwili dodajemy pokrojony ser z przerostem niebieskiej pleśni i mozzarellę. podgrzewamy i mieszamy do momentu aż sery się rozpuszczą, sos solimy.
- Makaron mieszamy z tuńczykiem i brokułami i polewamy sosem, ozdabiamy bazylią.
Comments
Znakomite lekkie i pożywne danie! Tuńczyk posiada dużo witaminy A i D przez co dobrze wpływa na stan naszych kości oraz narząd wzroku. Myślę, że danie te powinny wypróbować osoby, których dieta składa się głównie z mięsa 🙂