Gdy robię pierogi zawsze zostaje mi farsz, nie potrafię dobrze oszacować proporcji. Okazało się jednak ze farsz do ruskich świetnie smakuje w naleśnikach, od tego czasu specjalnie robię nadwyżkę farszu przy lepieniu pierogów.
Składniki:
- 1 1/4 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1/2 kg ziemniaków
- 250 g tłustego sera białego
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz , oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, gdy się ugotują pozostawiamy do wystygnięcia i przeciskamy przez praskę.
- Cebule kroimy w drobna kostkę i rumienimy, pod koniec smażenia dodajemy do cebuli masło.
- Do ziemniaków przeciśniętych przez praskę dodajemy biały ser, przyrumieniona cebulkę, sól i sporo pieprzu, farsz mieszamy dłońmi. Kosztujemy czy jest dobrze przyprawiony.
- Do większej miski wbijamy jajka i roztrzepujemy, dodajemy do nich mleko oraz make i miksujemy. Ciasto na naleśniki zostawiamy na 10 minut.
- Patelnię smarujemy cienką warstwą oliwy z oliwek, gdy patelnia się rozgrzeje rozlewamy na jej powierzchni cieńka wasrtwe ciasta i smażmy je z obu stron.
- Po usmażeniu wszystkich naleśników, układamy na nich farsz, naleśniki zawijamy i ponownie podsmażamy z farszem by były chrupiące.
Comments
A można zapiec? Zamiast drugiego smażenia? I wtedy jak długo?
Author
Myślę, że 15 minut w 180 stopniach powinno wystarczyć 🙂
Pierogi ruskie uwielbiam, zawsze mam kilkanaście sztuk zachomikowanych w zamrażarce. Przeważnie robię je na zapas więc jeśli farsz zostanie dorabiam ciasta. Jednak przy następnej okazji będę musiał spróbować takich naleśników 🙂