Lubię omlety, to szybka i smaczna potrawa, a nieskończoność wariacji pociąga moją twórczą duszę. Można dać się ponieść fantazji. Warto jednak pamiętać by składniki były wartościowe. Dziś zielony omlet na białkach, wspomagający budowanie masy we wspołpracy z kulturysta.com .
Składniki:
- 300 g białek z jaj kurzych
- 1 całe jajko
- rukola
- 1 mały brokuł
- 1 łyżka bardzo drobno pokrojonej cebulki
- czosnek, chili, pieprz
- 5 gram oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Białka i jajko wbijamy do miski i miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy przyprawy: czosnek, chili, cebulkę , pieprz kolorowy, oraz garść posiekanej rukoli.
- Omlet smażymy na niewielkiej ilości oliwy, lub gotujemy w multicookerze. Można także wlać omlet do żaroodpornego naczynia, które wstawiamy do większego naczynia wypełnionego wodą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, zapiekamy do momentu aż omlet się zetnie.
- Brokuły gotujemy na parze, lub smażymy na patelni z kilkoma kroplami oliwy.
- Omlet podajemy z rukolą i brokułami.
Comments
Niezły pomysł na omlet. Nie wiem dlaczego, ale nie jestem fanką rukoli. Zdaje sobie sprawe, że to źródło wielu witamin, jednak zwyczajnie nie przepadam za jej smakiem.
Author
Proponuję rukolę zastąpić młodym szpinakiem:) pozdrawiam:)
Fajny pomysł na wykorzystanie rukoli i brokułów 🙂
Omlet idealny na śniadanie 🙂
Super ten przepis. Czegoś takiego właśnie poszukiwałem. Też nie przepadam za rukolą. Czy da się czymś zastąpić te brokuły? Czym najlepiej?
Author
Oczywiście brokuły można zastapić ulubionym warzywem : papryką, pomidorem, cukinią 🙂 pozdrawiam:)
Dzięki serdeczne. Cukinia będzie w sam raz. 😉