Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

Pierogi to klasyka i jestem w tej sferze , jak w żadnej innej mocno konserwatywna, pierogi ruskie wygrywają zawsze i wszędzie. Nie liczą się te z kapustą i grzybami, a także te ze świeżymi jagodami, na ruskie! Jednak od czasu do czasu mam ochotę na urozmaicenie i wtedy eksperymentuję. Dziś przyszła kolejna takie z kaszą. Jak się okazało mają swoje walory. Oceńcie sami:)

Składniki:

ciasto na pierogi

  • 700 g mąki
  • ok 1 i 1/4 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

farsz

  • 100 g kaszy gryczanej palonej
  • 300 g pieczarek
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 cebula
  • 1 łodyga selera naciowego
  • sól, pieprz, tymianek
  • olej rzepakowy

Przygotowanie:

  1. Cebulkę kroimy drobno i rumienimy na oleju, do momentu aż będzie brązowa. Przekładamy ją do miseczki. W tym czasie gotujemy kaszę.
  2. Mąkę wysypujemy na stolnicę, zagniatamy ciasto z dodatkiem gorącej wody i oleju. Używamy tyle wody ile przyjmie mąka , będzie to około 1 i 1/4 szklanki, ale może być trochę mniej lub trochę więcej dlatego dodajemy wodę stopniowo. Z ciasta formujemy kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut by nabrało elastyczności.
  3. Seler naciowy kroimy w drobną kostkę, pieczarki obieramy i kroimy. Warzywa smażymy z dodatkiem soli.
  4. Do ugotowanej kaszy dodajemy usmażone warzywa, cebulkę, płatki owsiane, wbijamy 2 jajka i przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, mieszamy.
  5. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm, wykrawamy z niego koła, na każde wykładamy farsz i lepimy pierogi.
  6. Pierożki wrzucamy na lekko osolony wrzątek, po wrzuceniu delikatnie mieszamy. Są gotowe do jedzenia po około 2-3 minutach od wypłynięcia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.