Pierogi ze szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami

Te pierogi to dzieło wspólne, z resztą pierogi zawsze będą dla mnie potrawą jednoczącą, wspólne lepienie to fajna zabawa. Tym razem pomagał mi mąż, a przy fotach siostra, ahh dzieło rodzinne:)

pierogi-ze-szpinakiem,-serem-feta-i-suszonymi-pomidorami-5

Składniki:

  • 500 g mąki
  • prawie wrząca woda ( ile wejdzie w ciasto)
  • 400 g szpinaku mrożonego
  • 1 opakowanie sera feta
  • ok 6 kawałków suszonych pomidorów z oliwy ( 6 połówek)
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 2-3 łyżki masła
  • sól, pieprz kolorowy

pierogi-ze-szpinakiem,-serem-feta-i-suszonymi-pomidorami-7

Przygotowanie:

  1. Szpinak rozmrażamy i odciskamy z niego nadmiar wody, dodajemy pokruszony ser feta oraz drobno pokrojone suszone pomidory. Rekami mieszamy farsz. Przyprawiamy go przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Jeśli ktoś lubi czosnek może dodać go więcej.
  2. Mąkę wysypujemy na stolnicę, stopniowy dodajemy gorącej, prawie wrzącej wody i zagniatamy ciasto.
  3. Odrywamy kawałek ciasta wielkości pieści i rozwałkowujemy cienko. Wykrawamy szklanką okręgi w każdym umieszczamy łyżeczką odpowiednia ilość farszu i sklejamy.
  4. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Wrzucamy je wrzątek ,a po wypłynięciu gotujemy kilka minut, długość gotowania zależy także od wielkości pierogów dlatego po kilku minutach najlepiej spróbować czy ciasto się już ugotowało.
  5. Pierogi podajemy ze sklarowanym masłem posypane kolorowym pieprzem

pierogi-ze-szpinakiem,-serem-feta-i-suszonymi-pomidorami-6

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.