Te pierogi to dzieło wspólne, z resztą pierogi zawsze będą dla mnie potrawą jednoczącą, wspólne lepienie to fajna zabawa. Tym razem pomagał mi mąż, a przy fotach siostra, ahh dzieło rodzinne:)
Składniki:
- 500 g mąki
- prawie wrząca woda ( ile wejdzie w ciasto)
- 400 g szpinaku mrożonego
- 1 opakowanie sera feta
- ok 6 kawałków suszonych pomidorów z oliwy ( 6 połówek)
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- 2-3 łyżki masła
- sól, pieprz kolorowy
Przygotowanie:
- Szpinak rozmrażamy i odciskamy z niego nadmiar wody, dodajemy pokruszony ser feta oraz drobno pokrojone suszone pomidory. Rekami mieszamy farsz. Przyprawiamy go przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Jeśli ktoś lubi czosnek może dodać go więcej.
- Mąkę wysypujemy na stolnicę, stopniowy dodajemy gorącej, prawie wrzącej wody i zagniatamy ciasto.
- Odrywamy kawałek ciasta wielkości pieści i rozwałkowujemy cienko. Wykrawamy szklanką okręgi w każdym umieszczamy łyżeczką odpowiednia ilość farszu i sklejamy.
- Pierogi gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Wrzucamy je wrzątek ,a po wypłynięciu gotujemy kilka minut, długość gotowania zależy także od wielkości pierogów dlatego po kilku minutach najlepiej spróbować czy ciasto się już ugotowało.
- Pierogi podajemy ze sklarowanym masłem posypane kolorowym pieprzem