Pomidory faszerowane pieczarkami i dwoma serami

Za oknem piękne jesienne słonce, jeszcze ogrzewa myśli i ciało, dodaje pozytywnej energii – całe szczęście! Staram się ja kumulować, przechować w myślach na gorsze czasy.  To jeszcze czas na lekkie potrawy. Tak to piękny jesienny czas!!!!pomidory-faszerowane-pieczarkami-i-serem-3

Składniki:

  • 4 średniej wielkości pomidory
  • 6-7 pieczarek
  • 1 kulka sera mozzarella
  • 3-4 łyżki pokrojonego sera z niebieską pleśnią
  • 1-2 garści rukoli
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • sól

pomidory-faszerowane-pieczarkami-i-serem-5

Przygotowanie:

  1. Pomidory myjemy, odkrawamy ok  1 cm przy szypułce i wydrążamy miąższ.
  2. Pieczarki myjemy i kroimy w cienkie słupki, podsmażamy na maśle doprawiamy solą. Mozzarelle  i ser z niebieską pleśnią kroimy także w drobną kostkę.
  3. Łączymy pieczarki i sery i faszerujemy nimi pomidory, skrapiamy je oliwą i zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
  4. Faszerowane pomidory podajemy ze świeżą rukolą.

pomidory-faszerowane-pieczarkami-i-serem-1

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.