Na kompozycję składników do tej tarty wpadła moja siostra, tarta tak mi smakowała , że czuje ogromna potrzebę podzielenia się przepisem. To quiche idealnie nadaje się na piątkowy obiad lub kolację! Smacznego:)
Składniki:
ciasto
- 200 g maki pszennej tortowej
- 150 g maki krupczatki
- 175 g masła
- 3 łyżki śmietany np. 12 %
- 2-3 łyżki zimnej wody
- sól
nadzienie
- 1 mały brokuł
- 100 g sera z przerostem niebieskiej pleśni
- 250 ml śmietany 12 %
- 100 ml mleka
- 2 jajka
- olej
- sól
Przygotowanie:
- Do miski wsypujemy obie mąki, solimy, dodajemy pokrojone masło z lodówki. Zacieramy masło z mąką, dodajemy śmietanę i wodę oraz szybko zagniatamy ciasto. Wstawiamy je na minimum 3o minut do lodówki. Po tym czasie, rozwałkowujemy i umieszczamy w formie do tarty, nakłuwamy je widelcem. Ciasto wykładamy papierem i obciążamy, np fasolkami do pieczenia, lub sztućcami, podpiekamy w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Ściągamy obciążenie i pieczemy jeszcze 10 minut.
- W tym czasie przygotowujemy farsz. Śmietanę łączymy z mlekiem i roztrzepanymi jajkami, masę solimy.
- Brokułu kroimy na dość małe kawałeczki i podsmażamy kilka minut ( 5-6 minut) na patelni z dodatkiem oleju. Ser kroimy w kostkę.
- Gdy spód się podpiecze, układamy na nim brokuły, ser a wszystko zalewamy masą jajeczno-śmietanową. Quiche ponownie zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.
Comments
Zdecydowanie moje smaki! Pyszne musiało być:)
Ależ pyszna propozycja 🙂