Quiche z brokułami i serem pleśniowym

Na kompozycję składników do tej tarty wpadła moja siostra, tarta tak mi smakowała , że czuje ogromna potrzebę podzielenia się przepisem. To quiche idealnie nadaje się na piątkowy obiad lub kolację! Smacznego:)

quiche-z-brokulami-i-serem-plesniowym-5

Składniki:

ciasto

  • 200 g maki pszennej tortowej
  • 150 g maki krupczatki
  • 175 g masła
  • 3 łyżki śmietany np. 12 %
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • sól

nadzienie

  • 1 mały brokuł
  • 100 g sera z przerostem niebieskiej pleśni
  • 250 ml śmietany 12 %
  • 100 ml mleka
  • 2  jajka
  • olej
  • sól

quiche-z-brokulami-i-serem-plesniowym-6

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypujemy obie  mąki, solimy, dodajemy pokrojone  masło z lodówki. Zacieramy masło z mąką, dodajemy śmietanę i wodę oraz szybko zagniatamy ciasto. Wstawiamy je na minimum 3o minut do lodówki. Po tym czasie, rozwałkowujemy i umieszczamy w formie do tarty, nakłuwamy je widelcem. Ciasto wykładamy papierem i obciążamy, np fasolkami do pieczenia, lub sztućcami, podpiekamy w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Ściągamy obciążenie i pieczemy jeszcze 10 minut.
  2. W tym czasie przygotowujemy farsz. Śmietanę łączymy z mlekiem i roztrzepanymi jajkami, masę solimy.
  3. Brokułu kroimy na dość małe kawałeczki i podsmażamy kilka minut ( 5-6 minut) na patelni z dodatkiem oleju. Ser kroimy w kostkę.
  4. Gdy spód się podpiecze, układamy na nim brokuły, ser a wszystko zalewamy masą jajeczno-śmietanową. Quiche ponownie zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.

quiche-z-brokulami-i-serem-plesniowym-7

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.