Baaardzo lubię buraki. Mój organizm domaga się ich jednak najbardziej zimą! Myślę , że wie co dla niego najlepsze:) Sałatka stanowi świetne autonomiczne danie, np kolację lub lunch , może być też dodatkiem do obiadu. Polecam szczególnie na grudniowe braki witamin!
Składniki:
- ok 600 g buraczków
- 1 mały brokuł ( lub 1/2 dużego)
- 1 kulka sera mozzarella
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz
- 2 garście pokrojonej natki pietruszki
- oliwa z oliwek do smażenia brokułów
Przygotowanie:
- Buraki gotujemy w łupinach ok 40 minut, po tym czasie powinny być miękkie, czasami jednak trzeba je gotować nieco dłużej.
- Gdy buraczki przestygną obieramy je ze skórki i kroimy w kostkę.
- Brokuły kroimy na małe kawałeczki, i podsmażamy na oliwie kilka minut, aż delikatnie się zarumienią. Mozzarelle kroimy w kostkę.
- W miseczce mieszamy sok z cytryny bez pestek, oliwę z oliwek oraz miód, sos doprawiamy sola i pieprzem .
- Buraczki brokuły, mozzarelle mieszamy w misce, polewamy sosem miodowym i posypujemy natką pietruszki.
Comments
Ton sos miodowy bardzo mnie ciekawi , musi być obłędny !
Świetny przepis, zdrowo i na pewno bardzo smacznie 🙂
Pozdrawiam i zapraszam do siebie przyprawzyciekolorami.blogspot.com
Słodka i mocno barwiąca na różowo, pyszna 🙂
Wygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam 🙂