Sałatka z karmelizowaną gruszką i kozim serem

Poniżej kolejna sałatka którą uwielbiam robić jesienią, połączenie miodu, gruszek, rukoli i koziego sera to moje ulubione jesiennie smaki. Sałatka jest błyskawiczna w przygotowaniu jeśli użyjemy gotowych, gotowanych buraków, ja mam je prawie zawsze w lodówce i przydają się w mojej kuchni bardzo często.

Składniki:

sałatka

  • 3 duże gotowane buraki
  • 1 średniej wielkości gruszka
  • ok 60 g warzyw liściastych z przewagą rukoli, lub sama rukola
  • ok 80 g łagodnego twardego sera koziego, lub po prosu ulubionego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki nasion słonecznika
  • 3 łyżki orzecha włoskiego

sos

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z cytry
  • sól
Sałatka z karmelizowaną gruszką i kozim serem

Przygotowanie:

  1. Jeśli używamy surowych buraków gotujemy je do miękkości i obieramy. Ja jednak używam bardzo często kupnych gotowanych buraczków. Kroimy je.
  2. Na patelni rozpuszczamy masło z miodem, zwiększamy moc palnika i dorzucamy pokrojone gruszki ze skórką. Karmelizujemy je do momentu aż się zazłocą.
  3. W tym czasie na suchej patelni prażymy słonecznik z orzechami.
  4. Aby przygotować sos łączymy oliwę z oliwek, miód, cytrynę i sól.
  5. Do większej miski wrzucamy warzywa liściaste, na nie buraczki, karmelizowaną gruszkę, rozdrobniony kozi ser i prażone ziarna z orzechami. Sałatkę podajemy z wcześniej przygotowanym sosem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.