Poniżej kolejna sałatka którą uwielbiam robić jesienią, połączenie miodu, gruszek, rukoli i koziego sera to moje ulubione jesiennie smaki. Sałatka jest błyskawiczna w przygotowaniu jeśli użyjemy gotowych, gotowanych buraków, ja mam je prawie zawsze w lodówce i przydają się w mojej kuchni bardzo często.
Składniki:
sałatka
- 3 duże gotowane buraki
- 1 średniej wielkości gruszka
- ok 60 g warzyw liściastych z przewagą rukoli, lub sama rukola
- ok 80 g łagodnego twardego sera koziego, lub po prosu ulubionego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki nasion słonecznika
- 3 łyżki orzecha włoskiego
sos
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki soku z cytry
- sól
Przygotowanie:
- Jeśli używamy surowych buraków gotujemy je do miękkości i obieramy. Ja jednak używam bardzo często kupnych gotowanych buraczków. Kroimy je.
- Na patelni rozpuszczamy masło z miodem, zwiększamy moc palnika i dorzucamy pokrojone gruszki ze skórką. Karmelizujemy je do momentu aż się zazłocą.
- W tym czasie na suchej patelni prażymy słonecznik z orzechami.
- Aby przygotować sos łączymy oliwę z oliwek, miód, cytrynę i sól.
- Do większej miski wrzucamy warzywa liściaste, na nie buraczki, karmelizowaną gruszkę, rozdrobniony kozi ser i prażone ziarna z orzechami. Sałatkę podajemy z wcześniej przygotowanym sosem.