Odliczam już dni do wigilii:) Świąteczne menu już prawie gotowe, choinka czeka na ozdobienie. Uwielbiam ten przedświąteczny czas, to mój ulubiony okres w roku, zaraz po wakacjach 🙂 Moje ulubione potrawy wigilijne to z całą pewnością barszcz z uszkami lub innymi pasztecikami oraz karp w galarecie i w zasadzie mogłabym jeść te dwa dania na okrągło przez całe święta. tarta z pieczarkami to także trafiony pomysł jako dodatek do wigilijnego barszczu.
Składniki:
ciasto
- 200 g maki pszennej tortowej
- 150 g maki krupczatki
- 175 g masła
- 2 żółtka
- 2-3 łyżki śmietany
- sól
farsz
- 1 kg pieczarek
- 150 ml śmietany 18%
- 1 kulka startej mozzarelli
- 1 jajo
- zioła prowansalskie lub dalmatyńskie, sól, pieprz
- 5 łyżek oleju rydzowego Semco
- Do dużej miski wsypujemy mąki oraz sól, dodajemy zimne masło i zacieramy palcami, następnie dodajemy żółtka , śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulkę i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
- Gdy ciasto siedzi w lodówce, myjemy pieczarki i ścieramy je na tarce o grubych okach. Na patelnię wylewamy 3 łyżki oleju rydzowego i smażymy na nim starte pieczarki. Pieczarki przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Odstawiamy je na chnwilke do ostygnięcia dodajemy śmietanę, jajo i mozzarellę i 2 łyżki oleju rydzowego.
- Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, układamy w formie do tarty i nakłuwamy widelcem. Przykrywamy ciasto papierem do pieczenia i obciążamy, ja obciążam ją sztućcami . W ten sposób przygotowane ciasto pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie ściągamy obciążenie i papier i pieczemy ja jeszcze przez 10 minut. Następnie układamy na tarcie farsz pieczarkowy i wkładamy tarte ponownie do piekarnika na 20 – 25 minut.
- Tarta smakuje cudnie z wigilijnym barszczem.
Comments
Prosta, wytrawna tarta. Zapisuję przepis – wypróbuję!