Świąteczna tarta z wędzonym łososiem, burakami i parmezanem

Tak jak uwielbiam nasze Polskie tradycyjne potrawy Świąteczne , szczególnie te wigilijne, tak lubię też różnego rodzaju wariacje na temat świąt. Na moim stole znajdziecie barszcz z uszkami ale też łososia w galarecie czy krewetki . Kocham eksperymenty, w kuchni nie jestem stała w uczuciach, nigdy nie wiem co będzie jutro. Co na wigilię? Barszcz z uszkami a reszta się zobaczy:) może właśnie ta tarta!

Składniki:

ciasto:

  • 200 g mąki krupczatki
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 175 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • sól

nadzienie:

  • 3 większe buraki
  • 100 g wędzonego łososia
  • 400 g śmietany 18%
  • 3 jajka
  • 50 g tartego parmezanu
  • sól, pietruszka
Świąteczna tarta z wędzonym łososiem, burakami i parmezanem

Przygotowanie:

  1. W większej misce łączymy mąkę tortową z krupczatką i solą. Do mąk dodajemy pokrojone zimne masło, zacierami palcami. Następnie wbijamy żółtko, dodajemy 2 łyżki śmietany i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę i wstawiamy do lodówki na 15 minut.
  2. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy je. Ja robię to pomiędzy 2 arkuszami papieru do pieczenia, tak jest mi łatwiej w przypadku ciasta kruchego. Po rozwałkowaniu ciasto ma być wieksze od formy, tak by można było stworzyć brzegi. Ciasto na formie do tarty wstawiamy ponownie do lodówki na około 30 minut.
  3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Ciasto nakłuwamy widelcem, na ciasto wykłądamy papier do pieczenia i wysypujemy na niego dociążenie , ja użyłam ciecierzycy, ale może to być ryz lub fasola. Pieczemy w ten sposób około 15 minut. Nastepnie ściagamy papier, z dociązeniem i pieczemy 5 minut bez niczego.
  4. Gdy spód jest w piekarniku, łączymy za pomogą miksera śmietanę z jajkami, parmezanem i solą. Gdy spód będzie podpieczony, wylewamy na niego masę śmietanowo jajeczną. Układamy na naszej tarcie pokrojone buraczki i wędzonego łososia. Pieczemy około 20-25 minut. Masa musi się ściąć. Tarte podajemy z pietruszką.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.