Tak jak uwielbiam nasze Polskie tradycyjne potrawy Świąteczne , szczególnie te wigilijne, tak lubię też różnego rodzaju wariacje na temat świąt. Na moim stole znajdziecie barszcz z uszkami ale też łososia w galarecie czy krewetki . Kocham eksperymenty, w kuchni nie jestem stała w uczuciach, nigdy nie wiem co będzie jutro. Co na wigilię? Barszcz z uszkami a reszta się zobaczy:) może właśnie ta tarta!
Składniki:
ciasto:
- 200 g mąki krupczatki
- 150 g mąki pszennej tortowej
- 175 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany 12%
- sól
nadzienie:
- 3 większe buraki
- 100 g wędzonego łososia
- 400 g śmietany 18%
- 3 jajka
- 50 g tartego parmezanu
- sól, pietruszka
Przygotowanie:
- W większej misce łączymy mąkę tortową z krupczatką i solą. Do mąk dodajemy pokrojone zimne masło, zacierami palcami. Następnie wbijamy żółtko, dodajemy 2 łyżki śmietany i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę i wstawiamy do lodówki na 15 minut.
- Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy je. Ja robię to pomiędzy 2 arkuszami papieru do pieczenia, tak jest mi łatwiej w przypadku ciasta kruchego. Po rozwałkowaniu ciasto ma być wieksze od formy, tak by można było stworzyć brzegi. Ciasto na formie do tarty wstawiamy ponownie do lodówki na około 30 minut.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Ciasto nakłuwamy widelcem, na ciasto wykłądamy papier do pieczenia i wysypujemy na niego dociążenie , ja użyłam ciecierzycy, ale może to być ryz lub fasola. Pieczemy w ten sposób około 15 minut. Nastepnie ściagamy papier, z dociązeniem i pieczemy 5 minut bez niczego.
- Gdy spód jest w piekarniku, łączymy za pomogą miksera śmietanę z jajkami, parmezanem i solą. Gdy spód będzie podpieczony, wylewamy na niego masę śmietanowo jajeczną. Układamy na naszej tarcie pokrojone buraczki i wędzonego łososia. Pieczemy około 20-25 minut. Masa musi się ściąć. Tarte podajemy z pietruszką.