Wytrawne muffiny z pieczarkami i serem pleśniowym

Dziś znowu wybraliśmy się na psią wędrówkę, tym razem padło na Jurę. Tereny przecudne, pogoda piękna, światło magiczne , w takich warunkach 14 km nie robi na nas wrażenia. Szkoda tylko że światło nie dopisało mi rano gdy robiłam zdjęcia wypiekom, które myślę także się sprawdziły:)wytrawne-muffiny-z-pieczarkami-i-serem-plesniowym-5Składniki:

  • 500 g mąki
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • oliwa z oliwek
  • 500 g pieczarek
  • 200 g sera z przerostem niebieskiej pleśni
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • czarnuszka

wytrawne-muffiny-z-pieczarkami-i-serem-plesniowym-6

Przygotowanie:

  1.  W miseczce łączymy ciepłe mleko, drożdże, cukier i łyżkę maki, mieszamy składniki by się połączyły, w ten sposób przygotowany zaczyn odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 15 minut.
  2. Po 15 minutach łączymy go z mąką, dodajemy ok 4-5 łyżek oliwy z oliwek i zagniatamy ciasto, ciasto zagniatamy około 10-15 minut. Smarujemy je z wierchu oliwą z oliwek i pozostawiamy w ciepłym miejscu do momentu aż podwoi swoją wielkość.
  3. W czasie gdy ciasto rośnie , przygotowujemy farsz. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na oliwie, pod koniec smażenia dodajemy łyżkę masła sól i pieprz, ściągamy z kuchenki i dodajemy pokrojony w kostkę ser z przerostem niebieskiej pleśni.
  4. Z ciasta odrywamy kawałek ciasta formujemy placuszek na nim układamy farsz i zawijamy formując kulkę. Bułeczki układamy w wysmarowanych oliwą formach do muffinek, smarujemy je także oliwa i posyp[ujemy czarnuszką.
  5. Pieczemy ok 25 do 30 minut w temperaturze 180 stopni.

wytrawne-muffiny-z-pieczarkami-i-serem-plesniowym-4

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.