Zielone warzywne curry

Od dawna chodziło za mną zielone warzywne curry. W związku  tym, że dzisiaj musiało powstać coś na szybko, bo pochłaniają mnie inne projekty (bypola) , szybkie curry było idealne:)

zielone-warzywne-curry-3

Składniki:

  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 1/2 brokuła
  • 1 cukinia
  • 200 g pieczarek
  • 2 łyżki zielonej pasty curry
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka pokrojonego w słupki imbiru
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżeczka tartej trawy cytrynowej
  • 1 liść kaffiru ( lub skórka z 1/2 limonki)
  • sok z 1/2 limonki ( opcjonalnie)
  • garść świeżej kolendry

zielone-warzywne-curry-1

Przygotowanie:

  1. W garnku rozgrzewamy oliwę i dusimy na niej drobno posiekaną cebulę . Po kilku minutach do cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, liść kaffiru. Po dwóch minutkach dodajemy  2 łyżki zielonej tajskiej pasty curry i dokładnie ją rozprowadzamy, dodajemy imbir.
  2. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki, cukinię i brokuły, całość podsmażamy 2 minutki i dodajemy mleczko kokosowe i 150 ml wody. Gotujemy kilka minut, do momentu aż brokuły trochę zmiękną. Dodajemy groszek.
  3. Curry doprawiamy sosem sojowym , sosem rybnym , trawą cytrynową i jeśli lubimy sokiem z 1/2 limonki.
  4. Curry podajemy z dużą ilością świeżej kolendry.

zielone-warzywne-curry-5


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.