Od dawna chodziło za mną zielone warzywne curry. W związku tym, że dzisiaj musiało powstać coś na szybko, bo pochłaniają mnie inne projekty (bypola) , szybkie curry było idealne:)
Składniki:
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 puszka zielonego groszku
- 1/2 brokuła
- 1 cukinia
- 200 g pieczarek
- 2 łyżki zielonej pasty curry
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżka pokrojonego w słupki imbiru
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżeczka tartej trawy cytrynowej
- 1 liść kaffiru ( lub skórka z 1/2 limonki)
- sok z 1/2 limonki ( opcjonalnie)
- garść świeżej kolendry
Przygotowanie:
- W garnku rozgrzewamy oliwę i dusimy na niej drobno posiekaną cebulę . Po kilku minutach do cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, liść kaffiru. Po dwóch minutkach dodajemy 2 łyżki zielonej tajskiej pasty curry i dokładnie ją rozprowadzamy, dodajemy imbir.
- Następnie dodajemy pokrojone pieczarki, cukinię i brokuły, całość podsmażamy 2 minutki i dodajemy mleczko kokosowe i 150 ml wody. Gotujemy kilka minut, do momentu aż brokuły trochę zmiękną. Dodajemy groszek.
- Curry doprawiamy sosem sojowym , sosem rybnym , trawą cytrynową i jeśli lubimy sokiem z 1/2 limonki.
- Curry podajemy z dużą ilością świeżej kolendry.
Comments
Wygląda bardzo apetycznie 🙂
Zapraszam na konkurs:
http://jestsmak.blogspot.com/2013/07/konkurs.html