Domowy kisiel ton sposób na wyczarowanie ” czegoś dobrego” gdy akurat nic nie mamy w domu. Można go zrobić w zasadzie ze wszystkich owoców. Ja lubię gdy jest sezonowy a ten pomarańczowy cudnie wpasowuje się w panujący już wszędzie świąteczny klimat. tak wiec poczęstujemy dziś Mikołaja pomarańczowym kisielem 🙂
Składniki:
- 2 szklanki świeżego soku z pomarańczy
- 4 łyżki mąki ryżowej
- 2 łyżki ksylitolu
- 0,5 pomarańczy
Przygotowanie:
- 1,5 szklanki soku pomarańczowego zagotowujemy z dodatkiem 2 łyżek ksylitolu. O,5 szklanki soku zostawiamy.
- Mąkę ryżową rozprowadzamy w pozostałej części soku.
- Gdy sok z ksylitolem zacznie wrzeć dodajemy do garnuszka sok z mąką ryżową i cały czas energicznie mieszając doprowadzamy do wrzenia. Kisiel chwilkę gotujemy mieszając.
- Deser rozlewamy do salaterek i ozdabiamy kawałkami pomarańczy, podajemy na ciepło lub na zimno.