Fritatta wypełniona ulubionymi składnikami to idealne śniadanie – pyszne, zdrowe i sycące. Można ją jeść na ciepło, a także zabrać na wynos do pracy czy szkoły jako dodatek do kanapek lub sałatki. Przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie. Polecam spróbować.
Składniki na 2 porcje:
- 5 jaj
- 2 małe gotowane buraczki
- ok 100 g koziego sera pleśniowego
- 6 łyżek tartego parmezanu
- 2 garście rukoli
- łyżka oleju rzepakowego
- pieprz, sól
Przygotowanie:
- Jajka wbijamy do miski, roztrzepujemy widelcem. Do jaj dodajemy sól, pieprz i 4 łyżki parmezanu. Dokładnie mieszamy.
- Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni C.
- Żeliwne naczynie smarujemy olejem i rozgrzewamy na kuchence, wbijamy jaja z parmezanem. Na masie jajecznej układamy pokrojone buraczki i kozi ser.
- Po 5 minutach smażenia na kuchence , przekładamy fritattę do piekarnika i zapiekamy około 7 minut. Jajka mają się całkowicie ściąć.
- Fritattę podajemy z rukolą i parmezanem.