Fritatta z kozim serem, burakami i rukolą

Fritatta wypełniona ulubionymi składnikami to idealne śniadanie – pyszne, zdrowe i sycące. Można ją jeść na ciepło, a także zabrać na wynos do pracy czy szkoły jako dodatek do kanapek lub sałatki. Przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie. Polecam spróbować.

Składniki na 2 porcje:

  • 5 jaj
  • 2 małe gotowane buraczki
  • ok 100 g koziego sera pleśniowego
  • 6 łyżek tartego parmezanu
  • 2 garście rukoli
  • łyżka oleju rzepakowego
  • pieprz, sól

Przygotowanie:

  1. Jajka wbijamy do miski, roztrzepujemy widelcem. Do jaj dodajemy sól, pieprz i 4 łyżki parmezanu. Dokładnie mieszamy.
  2. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni C.
  3. Żeliwne naczynie smarujemy olejem i rozgrzewamy na kuchence, wbijamy jaja z parmezanem. Na masie jajecznej układamy pokrojone buraczki i kozi ser.
  4. Po 5 minutach smażenia na kuchence , przekładamy fritattę do piekarnika i zapiekamy około 7 minut. Jajka mają się całkowicie ściąć.
  5. Fritattę podajemy z rukolą i parmezanem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.