Herbata korzenna z imbirem, anyżem, cynamonem i goździkami

Korzenne przyprawy to zapach świąt. A taka herbatka napakowana przyprawami to najprostszy sposób żeby tą magię przywołać. I muszę przyznać, że w okresie okołoświątecznym robię to prawie codziennie. Ta herbatka to trochę bogatsza wersja herbaty, którą publikowałam już tutaj 2 lata temu. Zachęcam do powąchania i spróbowania 🙂

Składniki:

  • 1 lub 2 torebki czarnej herbaty
  • 2 pomarańcze
  • 1/2 cytryny
  • 3 łyżki miodu
  • 2 laski cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 łyżka goździków
  • 3 cm imbiru

Przygotowanie:

  1. Imbir dokłądnie myjemy, obieramy i kroimy w słupki.
  2. W garnku zagotowujemy około 1 litra wody wrzucamy imbir i gotujemy 2 minutki, wyłączamy kuchenkę. W naparze zaparzamy herbatę.
  3. Do herbaty z imbirem dorzucamy wszystkie korzenne przyprawy: anyż, cynamon , goździki.
  4. Z pomarańczy odkrawamy 2, 3 plasterki, resztę pomarańczy i cytrynę wciskamy do herbatki.
  5. Gdy napar trochę przestygnie słodzimy go miodem, lub cukrem jeśli wolimy.
  6. Na skórkę z plastrów pomarańczy nabijamy goździki i dodajemy do herbaty.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.