Korzenne przyprawy to zapach świąt. A taka herbatka napakowana przyprawami to najprostszy sposób żeby tą magię przywołać. I muszę przyznać, że w okresie okołoświątecznym robię to prawie codziennie. Ta herbatka to trochę bogatsza wersja herbaty, którą publikowałam już tutaj 2 lata temu. Zachęcam do powąchania i spróbowania 🙂
Składniki:
- 1 lub 2 torebki czarnej herbaty
- 2 pomarańcze
- 1/2 cytryny
- 3 łyżki miodu
- 2 laski cynamonu
- 2 gwiazdki anyżu
- 1 łyżka goździków
- 3 cm imbiru


Przygotowanie:
- Imbir dokłądnie myjemy, obieramy i kroimy w słupki.
- W garnku zagotowujemy około 1 litra wody wrzucamy imbir i gotujemy 2 minutki, wyłączamy kuchenkę. W naparze zaparzamy herbatę.
- Do herbaty z imbirem dorzucamy wszystkie korzenne przyprawy: anyż, cynamon , goździki.
- Z pomarańczy odkrawamy 2, 3 plasterki, resztę pomarańczy i cytrynę wciskamy do herbatki.
- Gdy napar trochę przestygnie słodzimy go miodem, lub cukrem jeśli wolimy.
- Na skórkę z plastrów pomarańczy nabijamy goździki i dodajemy do herbaty.
